Beli luk koji može da se jede u svim prilikama
Beli luk crne boje, fermentisani luk i stareni luk su različiti nazivi za istu stvar – beli luk koji je nastao u procesu tokom kojeg se kontrolišu temperatura i vlažnost. Tokom nekoliko nedelja zrenja dolazi do Malardove reakcije, odnosno reakcije između aminokiselina i šećera usled čega luk tamni i dobija specifični ukus. Ovaj luk je nastao u Aziji gde se tradicionalno koristi u mnogim jelima, ali je tek nedavno počeo svoj proboj na zapadno tržište. Ukus se značajno razlikuje od svežeg belog luka, pre svega jer je sladak, ali i zato što posle njega ne ostaje zadah. Drugim rečima, može se jesti u svim prilikama. Ukus varira u zavisnosti od same recepture po kojoj se proizvodi (visina temperature i vreme odležavanja), ali se najpribližnije može opisati kao vrlo sladak proizvod nalik na džem, sa notom kiselosti i blagom aromom belog luka u pozadini.
Šta sve niste znali o belom luku a hteli ste da pitate?
Fermentisani beli luk je pažljivo odabran sveži beli luk visokog kvaliteta koji je odležao najmanje 30 dana u komorama sa kontrolisanom vlagom i temperaturom.
Nakon što fermentiše može da se čuva na sobnoj temperaturi jako dugo. Naši proizvodi imaju rok trajanja oko 12 meseci i najbolje je da ga skladištite na hladnom i tamnom mestu.
Veruje se da je potekao iz Koreje, ali je zastupljen i u drugim azijskim zemljama. Poslednjih godina je sve prisutniji u kuhinjama na zapadu.
Naš fermetisani beli luk se proizvodi u selu Bašaid kod Kikinde.
Potpuno je drugačiji od svežeg belogo luka. Pre svega nema karakterističan miris belog luka, a ukus je slatko-kiselkast podseća na mešavinu suve šljive i soja sosa.
Ne. Za razliku od svežeg belog luka Crni biser možete jestu u svim prilikama.
Mi smo porodično gazdinstvo koje se generacijama unazad bavi poljoprivredom. Jedni smo od najvećih proizvođača belog luka u Srbiji, pa je fermentisani beli luk došao kao prirodna dopuna našem portfoliju.
Činjenice o Crnom biseru!
Kako se stvara magija!
100% PRIRODNO - UKUSNO - DOMAĆE
CRNI BISER DOUBLE
Pakovanje savršeno za poklon dragoj osobi. Ako želite da je iznenadite ovo je proizvod na koji neće ostati imuna. Naravno uvek možete i sebe da počastite duplim pakovanjem Crnog bisera, jer fermentisanog belog luka nikada nije previše.
Promene koje fermentisani beli luk čine još zdravijim
Među najznačajnijim promenama u sastavu fermentisanog belog luka u odnosu na svež beli luk su veća količina:
- Šećera
- Lipida (ulja)
- Proteina
- Antioksidanasa
- Vitamina