100% PRIRODNO
UKUSNO - DOMAĆE

CRNI BISER

FERMENTISANI BELI LUK

Beli luk koji može da se jede u svim prilikama

Beli luk crne boje, fermentisani luk i stareni luk su različiti nazivi za istu stvar – beli luk koji je nastao u procesu tokom kojeg se kontrolišu temperatura i vlažnost. Tokom nekoliko nedelja zrenja dolazi do Malardove reakcije, odnosno reakcije između aminokiselina i šećera usled čega luk tamni i dobija specifični ukus. Ovaj luk je nastao u Aziji gde se tradicionalno koristi u mnogim jelima, ali je tek nedavno počeo svoj proboj na zapadno tržište. Ukus se značajno razlikuje od svežeg belog luka, pre svega jer je sladak, ali i zato što posle njega ne ostaje zadah. Drugim rečima, može se jesti u svim prilikama. Ukus varira u zavisnosti od same recepture po kojoj se proizvodi (visina temperature i vreme odležavanja), ali se najpribližnije može opisati kao vrlo sladak proizvod nalik na džem, sa notom kiselosti i blagom aromom belog luka u pozadini.

Šta sve niste znali o belom luku a hteli ste da pitate?

Fermentisani beli luk je pažljivo odabran sveži beli luk visokog kvaliteta koji je odležao najmanje 30 dana u komorama sa kontrolisanom vlagom i temperaturom.

Nakon što fermentiše može da se čuva na sobnoj temperaturi jako dugo. Naši proizvodi imaju rok trajanja oko 12 meseci i najbolje je da ga skladištite na hladnom i tamnom mestu.

Veruje se da je potekao iz Koreje, ali je zastupljen i u drugim azijskim zemljama. Poslednjih godina je sve prisutniji u kuhinjama na zapadu.

Naš fermetisani beli luk se proizvodi u selu Bašaid kod Kikinde.

Potpuno je drugačiji od svežeg belogo luka. Pre svega nema karakterističan miris belog luka, a ukus je slatko-kiselkast  podseća na mešavinu suve šljive i soja sosa. 

Ne. Za razliku od svežeg belog luka Crni biser možete jestu u svim prilikama. 

Mi smo porodično gazdinstvo koje se generacijama unazad bavi poljoprivredom. Jedni smo od najvećih proizvođača belog luka u Srbiji, pa je fermentisani beli luk došao kao prirodna dopuna našem portfoliju.

Činjenice o Crnom biseru!

0
Dana traje fermentacija
Puta više antioksidanasa poseduje
Vitamina sadrži u sebi

Kako se stvara magija!

100% PRIRODNO - UKUSNO - DOMAĆE

CRNI BISER DOUBLE

Pakovanje savršeno za poklon dragoj osobi. Ako želite da je iznenadite ovo je proizvod na koji neće ostati imuna. Naravno uvek možete i sebe da počastite duplim pakovanjem Crnog bisera, jer fermentisanog belog luka nikada nije previše.

Promene koje fermentisani beli luk čine još zdravijim

Poznato je da je beli luk jedno od najzdravijih povrća, a posebno je zanimljivo što tokom ovog procesa on postaje višestruko zdraviji. Naime, na ovu temu je rađeno nekoliko naučnih studija koje su utvrđivale kako se beli luk menja u ovom procesu i kakva može da bude njegova primena u lečenju. Naravno, fermentisani beli luk se može posmatrati samo kao dodatak u ishrani uz redovnu terapiju, a poznato je da ima blagotvorno antiinflamatorno dejstvo, prirodni je antiobiotik i antimikotik. Pozitivno utiče na jetru, nervne ćelije, kardiovaskularni sistem i metabolizam.
Među najznačajnijim promenama u sastavu fermentisanog belog luka u odnosu na svež beli luk su veća količina:

Tajna poznatih kuvara​

Tekstura fermentisanog belog luka je potpuno drugačija od svežeg luka – crni beli luk je mekan, pa praktično može da se maže na hleb. Zbog svih ovih karakteristika upotreba u kuliranstvu je više nego raznolika. Fermentisani beli luk podjednako dobro ide kao meze, u sosevima za meso, sjajan je dodatak pastama i picama, a zbog slatkoće koju poseduje odličan je sastojak čak i u dezertima kao što su kolači, sladoledi, šejkovi...
Korpa